Pallid of Pale

 

Sinds het ontstaan van de pallid mutatie bij de splendid parkiet weten we eigenlijk al dat deze naam niet helemaal aansluit bij de uiterlijke vertoning van deze mutatie. Deze pallid mutatie gaf altijd wel wat discussie ivm de slechte herkenbaarheid tav deze mutatie bij andere kromsnavels. Als we het vergelijken bij andere soorten kromsnavels zien we al heel snel grote verschillen. Als we alleen aan het uiterlijk zouden moeten vaststellen over welke mutatie het zou gaan, zou misty beter passen. Deze mutatie heeft namelijk een eumelanine reductie van +/- 20 procent. Alleen misty vererft dominant en niet zoals deze mutatie geslachtsgebonden recessief. Daarnaast is uit kweek uitslagen gebleken dat deze mutatie een meervoudige mutatie reeks is met SL ino en platium, vandaar dat er in het verleden voor pallid gekozen is.

 

Pallid

De pallid mutatie veroorzaakt een kwantitatieve eumelanine reductie van 40-50%, vererft geslachtsgebonden recessief en vormt een meervoudige mutatiereeks met de SL ino en platinum.

 

 

Pale mutatie.

De pale mutatie vererft  geslachtsgebonden recessief en veroorzaakt een kwantitatieve eumelanine reductie van +/- 15 %, ook deze mutaties vormt een meervoudige mutatiereeks met de SL ino en platinum.

 

 

 

Ficheri pale groen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vogel voor pallid D. groen

 

Splendid pallid of pale groen.

Zoals u ziet is de pallid of pale mutatie bij de splendid een stuk minder gereduceerd als bij de andere soorten. Aan de slag pennen is al goed te zien dat deze bij de pallid mutatie bij de andere kromsnavels veel lichter zijn dan bij de splendid parkiet. Sinds het ontstaan van de pale mutatie bij de agaporniden zijn we deze gaan vergelijken met de pallid mutatie bij de splendid. We hebben van de pale en pallid mutatie veren onder een microscoop laten vergelijken en de pallid mutatie bij de splendid parkiet heeft veel overeenkomsten met de pale mutatie bij de agaporniden, waardoor we voor 80 á 90% procent kunnen aannemen dat het een pale mutatie is. We hebben daarom samen met het KMV TC besloten dat de naam pale veel beter aansluit bij deze mutatie en daarom doorgevoerd hebben in zowel de standaard als in het nieuwe vraagprogramma.

 

Tekst: Neophema studie groep / Foto`s: Piet Onderdelinden † , Piet Ooijen en Jack Suikerbuik