9de Neophema studie dag / kampioenschappen 2017

 


10de Neophema studie dag / kampioenschappen 2018

 

13 oktober 2018 gingen de deuren van huis ten Halve open voor onze 10de Neophema studiedag/Kampioenschappen.  Ieder jaar staan we er weer van te kijken hoeveel liefhebbers  vanuit Nederland, België en Duitsland op de studiedag af gekomen. Vorig jaar hadden we DR. P.J. Bredenbeek, assistent professor aan het Leids universitair medisch centrum, om alles wetenschappelijk te benaderen en het voor de liefhebbers begrijpelijk taal uit te leggen wat er nu allemaal gebeurt m.b.t. celdeling DNA en de verschillende paren chromosomen. Deze had ook nog een zeer interessante presentatie op de plank liggen.

 

“zin en onzin van voeding”

Peter stelde zich eerst even voor en vertelde dat hij uit het mooie plaatsje Alphen a/d Rijn in Zuid-Holland kwam, hij had al van kinds af aan al vogels en was ermee opgegroeid. Hij begon te vertellen over de vogelvoeding, hoe het stelsel van de spijsvertering werkt en waar wij niet over nadenken gaf Peter duidelijk aan dat er toch eigenlijk wel veel voor komt kijken om dit allemaal goed te laten functioneren. Hij vond het vreemd dat wij als vogelliefhebbers bij de gerenommeerde eivoeders toch nog van alles en nog wat bij willen mengen, waarbij zeker de eivoer industrie niet blij van wordt. Deze bedrijven hebben laboratoriums waar door lange onderzoeken optimale eivoeders worden gemaakt, maar wij vinden altijd dat dit niet voldoende is en daardoor worden er nog wat meer ingrediënten toegevoegd. Wat inhoudt dat de gehele samenstelling totaal veranderd en niet ten goede komt voor onze vogels.

 

Al gauw ging het over ziektes, omdat wij daar ook regelmatig mee geconfronteerd worden gaf dit toch wel enige discussie en soms nogal heftig. Maar Peter gaf geen krimp en loste dat allemaal tactisch op, ook met de nodige klinkslag. Als liefhebber maken wij er een potje van en nemen het in algemeen ook niet zo kieskeurig met de hygiëne, wat toch erg belangrijk is aldus Peter.Het hoeft ook niet volledig steriel te zijn in onze vogelhokken, wat overigens ook niet kan, maar probeer het wel in acht te nemen. Vooral schimmel komt vaak voor met de nodige narigheid, nieuw aangekochte vogels behoren ook eerst in quarantaine geplaatst te worden, voordat ze bij de eigen vogels komen. Wat vogelzaden betreft, dat maakt niet uit waar deze vandaan komen, als je ze maar koopt van een gerenommeerd merk. Wij kunnen toch niet zien hoe oud de zaden zijn, wel kunnen we kijken of de zaden goed kiemen en hieruit kan je dan opmaken of de zaden goed zijn voor onze vogels. Geef een variabelle voeding, zodat ze alle nodige vitamines en andere stoffen binnen krijgen. Dan hoef je ook geen extra vitamines te verstrekken.

 

Zorg er ook voor dat je vogels een bezigheid hebben, zoals bv wat takken in de kooi waar ze mee kunnen spelen. Peter gaf ook aan als wij in deze ruimte zoals wij hier zitten diverse dagen moesten blijven en wij geen verdere bezigheden zouden hebben, wij binnen de koste keren vechtpartijen zouden krijgen en zou moet je het zien bij je vogels.Dus geef ze wat te doen, als is het maar een takje trosgierst, ook al hebben ze het zaad ervan afgegeten, dan blijven ze er nog wat mee spelen. Rond kwart over 11 laste Peter even een korte pauze in, omdat sommige liefhebbers met hun ogen begonnen te knipperen als teken van dorst. Hierna begon Peter verder aan zijn interessante lezing, welke hij rond kwart voor 1 afrondde. Peter werd met een applaus bedankt voor zijn duidelijk uitgezette lezing.

 

In de andere zaal werden de ruim 100 ingezonden vogels beoordeeld door de volgende keurmeesters: George Steinz, Idalgo Plak, Laurens Broos en Marco v/d Bij . Net als altijd was het voor de keurmeesters weer een hele uitdaging om uit al die mutaties en combinaties de juiste kleuren te herkennen. Dat ze daar weleens een foutje in maken moeten we ze zeker vergeven, voor de kwekers zelf is het vaak nog een hele opgave om het allemaal te herkennen. Helaas waren er dit jaar geen Splendid parkieten in geschreven wat jammer is want ook deze verdiend een plekje in onze stellingen. Na de keuring en presentatie was het tijd geworden voor de gebruikelijke Brabantse koffie tafel. Altijd weer een uitdaging voor de bediening om iedereen weer te voorzien van hun natje een droogje en dan is het toch weer een kunst om  zo een 70 monden even stil te laten zijn.

 

Na de lunch was de  tijd voor de loterij, die weer goed gevuld was met prijzen, daarvoor onze dank aan onze sponsors, van Himbergen, Animal world by Mulders, Ruud Stouten en dierenspeciaalzaak Jan Wagenmakers. Dit jaar hebben we ook wat extra tijd ingelast om onze voorzitter Piet Ooijen te bedanken voor zijn jarenlange inzet. Met het oprichten van de NSG hebben we hem gevraagd of hij ons daarbij wilde helpen. Nou dat wilde hij wel, maar dan voor een jaar. Dit is nu bijna tien jaar geworden maar voor Piet is het de tijd om andere leuke dingen te gaan ondernemen. Piet Ooijen ook nog langs deze weg namens het bestuur en leden bedankt voor alles, we gaan je zeker missen. Net als vorig werden er foto`s gemaakt van de vogels die besproken moesten worden. Het voordeel hiervan is dat je dan alles goed kan uitvergroten en op deze manier kon alles goed bekeken worden. Zo werd er een elegant uitgelicht met een bont tekening die sterk doet vermoeden dat het hier over een gezoomde variant gaat. Gelukkig zitten er altijd weer praktijk ervaring binnen die uit ervaring weten dat dit allemaal weer verdwijnt en de vogel er als een bonte uit komt te zien. Daarnaast had Henk van der Meer onze hoffotograaf drie verschillen Dilute turquoisine naast elkaar gefotoshopt om duidelijk de verschillen tussen dilute, opaline dilute en cinnamon dilute te laten zien. Zo naast elkaar zijn de verschillen duidelijk zichtbaar namelijk  dilute: geel met groene waas, opaline dilute knal geel ook wel kanarie geel genoemd volgens sommigen, en cinnamon dilute: warm geel met bruine waas. Na dit alles was het hoog tijd om de prijswinnaars van  de kampioenschappen bekend te maken en daarna bij de geshowde vogels te gaan kijken en deze met elkaar te spreken. Om 15:30 uur werden de vogels weer met de eigenaars mee naar huis gegeven en kon het bestuur en vrijwilligers voldaan de zaal opruimen en de dag evalueren. Eind conclusie, zeer geslaagde dag met mooie vogels en gezellige mensen die allemaal het zelfde doel hebben, namelijk bezig zijn van de hobby te genieten en te delen.

 

Namens het bestuur Sponsors, deelnemers, aanwezige, keurmeesters, fotograaf en vrijwilligers allemaal bedankt. Volgende Studie dag in Roosendaal  12 oktober 2019. Daar moet u zeker bij zijn zodat we samen onze 10 jarig bestaan kunnen vieren.

 

 

Tekst: Frans Broeren namens de Neophema studie groep / Foto`s: Henk van der Meer