11de Neophema studiedag / kampioenschappen 2019

 

12 oktober 2019 was het zover de deuren van huis ten Halve open voor onze 11de Neophema studiedag/Kampioenschappen. Voor het bestuur een erg spannende dag gezien het feit dat het 10 jarig bestaan gevierd werd. Maar ook een studiedag die voor de eerste keer zonder Piet Onderdelinden was. Piet is er vanaf het begin af aan bij geweest, het minste wat we voor Piet konden doen is om de dag te starten in nagedachtenis van hem, we zullen hem nooit vergeten. Voor alle leden was er een leuk aandenken in de vorm van een A2 poster waar schitterende wildkleuren op afgebeeld staan. Uiteraard zijn er voor onze leden die niet geweest zijn ook nog een poster, deze leden kunnen contact opnemen met de secretaris om te kijken wat de mogelijkheden zijn. De opkomst was weer erg goed, een 55 liefhebbers uit zo`n beetje alle wind streken waren naar deze dag gekomen.

 

Dit jaar werden ze getrakteerd op een presentatie die verzorgd werd door onze erevoorzitter Piet Ooijen. Piet had vele plaatjes bij elkaar verzameld met veel kleurcombinaties, die de nodige discussies los maakte. Kleine 100 ingezonden vogels beoordeeld door de keurmeesters: George Steinz, Idalgo Plak, Iwan Teeuwen en Michel van Es. Ab Aalbers werd als aspirant onder de hoede genomen door Iwan Teeuwen om zich meer te bekwamen in onze juweeltjes. Uiteraard werken we als studie groep er graag aan mee om aspiranten de gelegenheid te geven om zich steeds beter te bekwamen. Volgens de keurmeesters was de kwaliteit van de vogels weer beter dan vorig jaar en dat het voor hen ook een waar feest is om zo`n grote groep Neophema parkieten van hoog kwaliteit te mogen beoordelen. Gemakkelijk is het zeker niet voor de keurmeesters aangezien het feit dat er op onze show ook de niet gevraagde kleurslagen welkom zijn, en zie dan als keurmeesters al de factoren maar eens te herkennen.

 

Na de lunch was de tijd voor de loterij, die weer goed gevuld was met prijzen, daarvoor onze dank aan onze sponsors, Jos van Himbergen, Animal world by Mulders, van Aart Boomkwekerijen en dierenspeciaalzaak Jan Wagenmakers. Na dit alles was het de hoogste tijd om de prijswinnaars van de kampioenschappen bekend te maken en daarna bij de geshowde vogels te gaan kijken en deze met elkaar te spreken. Om 15:30 uur werden de vogels weer met de eigenaars mee naar huis gegeven en kon het bestuur en vrijwilligers voldaan de zaal opruimen en de dag evalueren. Namens het bestuur sponsors, deelnemers, aanwezige, keurmeesters, fotograaf en vrijwilligers allemaal bedankt, zonder u alle lukt het niet om zo`n mooie dag in elkaar te zetten. Volgende Studie dag in Roosendaal 10 oktober 2020 voor in uw agenda!

 


12de Neophema studiedag / kampioenschappen 2021

 

In 2020 gooide corona roet in het eten, maar dit jaar konden we weer als van ouds onze jaarlijkse studiedag organiseren. 16 oktober was het dan eindelijk zover we konden weer los gaan om weer een leerzame en gezelligdag te organiseren voor iedereen die maar iets heeft met Neophema parkieten. De opkomst met zo`n 30 liefhebbers was wat minder dan dat we gewend waren. Helaas hadden zich liefhebbers afgemeld i.v.m. de coronaregels die de uitbater moest hanteren. Maar ook met een kleiner gezelschap kunnen we weer spreken van een zeer geslaagde dag. Uit zo`n beetje alle windstreken waren de liefhebbers weer naar deze dag gekomen.
Dit jaar werden ze getrakteerd op een presentatie die verzorgd werd door dierenarts P. Coutteel. Deze nam ons mee In de diverse ziektes, maar vooral ook dat we de vogels optimaal kunnen verzorgen voor een geslaagde kweek. De kleine 100 ingezonden vogels werden beoordeeld door de keurmeesters: George Steinz, Idalgo Plak en oud voorzitter Piet Ooijen. Volgens de keurmeesters was de kwaliteit van de vogels weer beter dan andere jaren en dat het voor hen steeds grotere uitdaging wordt om zo`n grote groep Neophema parkieten van hoog kwaliteit te mogen beoordelen. Henk v/d Meer zorgde er weer voor dat de prijswinnende vogels weer op de gevoelige plaat werden vastgelegd. Na de lunch was de tijd voor de loterij, die weer goed gevuld was met prijzen, daarvoor onze dank aan onze sponsors, Jos van Himbergen, Animal world by Mulders Na dit alles was het de hoogste tijd om de prijswinnaars van de kampioenschappen bekend te maken en daarna bij de geshowde vogels te gaan kijken en deze met elkaar te spreken. Rond 15:00 uur werden de vogels weer met de eigenaars mee naar huis gegeven en kon het bestuur en vrijwilligers voldaan de zaal opruimen en de dag evalueren. Namens het bestuur sponsors, deelnemers, aanwezige, keurmeesters, fotograaf Henk van der Meer en vrijwilligers allemaal bedankt, zonder u alle lukt het niet om zo`n mooie dag in elkaar te zetten.

 

De prijswinnaars

Kampioen bourke parkiet wildkleur

Frans v Hooydonk

92 punten

Kampioen bourke parkiet mutatie

Peter Korsman

93 punten

Kampioen elegant parkiet groen

Henny Voskuijlen

95 punten

Kampioen elegant parkiet mutatie

Kristof Michiels

91 punten

Kampioen blauwvleugel parkiet groen

Joan Teunissen

92 punten

Kampioen turquoisine parkiet groen

Guus Reijs

94 punten

Kampioen turquoisine parkiet mutatie

Werner Voermans

93 punten

Kampioen stellen (turq, groen)

Guus Reijs

186 punten

Kampioen stammen (turq groen)

Guus Reijs

372 punten

Kampioen OK (bourke opaline-ino)

Bert van Osta

91 punten

MVK (turq roodbuik D. groen)

Werner Voermans

93 punten

Alg. kampioen 2021 (elegant groen)

Henny Voskuijlen

95 punten

 

Helaas waren er dit jaar geen splendid parkieten ingezonden. Voor in u agenda : volgende Studie dag in Roosendaal 15 oktober 2022.

Tekst: Frans Broeren namens de Neophema studie groep / Foto`s: Henk van der Meer